July 3, 2026

Factoring trinomials worksheet

Factoring trinomials worksheet (solved examples) 

Factorise  the  following  Quadratic trinomials  \mathbf{ax^{2}+bx+c}  by spiliting  the middle terms.  

We know, in order to factorise the expression ax2 + bx + c, we have to find two numbers p and q, such that p + q = b and p × q = ac.

Example 1: Factorise \mathbf{x^{2}-7x+12}

 .

Solution. Find two factors p and q such that p+q=-7 and pq =12 . Take p=-3 and q=-4  then 12= -3 x (-4) and -3-4=-7 .

Therefore  \mathbf{x^{2}-7x+12} = \mathbf{x^{2}+(-3-4)x+12}

=\mathbf{x^{2}-3x-4x +12}

=\mathbf{x(x-3)-4(x-3)}

=\mathbf{(x-3)(x-4)}

Example 2: Obtain the factors of \mathbf{x^{2}-4x-12} .

Solution.  \mathbf{x^{2}-4x-12} = \mathbf{x^{2}-6x+2x-12}

= \boldsymbol{x(x-6)+2(x-6)}

=\mathbf{(x+2)(x-6)}

Example 3: Find the factors of \mathbf{3x^{2}+9x+6}.

Solution. Note that 3 is common factor in all the terms. Therefore

\mathbf{3x^{2}+9x+6} = \mathbf{3(x^{2}+3x+2)} 

=\mathbf{3(x^{2}+2x+x+2)}

=\mathbf{3(x(x+2)+1(x+2))}

=\mathbf{3(x+1)(x+2)}

Example 4: Factorise \mathbf{x^{2}+5\sqrt{3}x+12} .

Solution.  We split 5\sqrt{3} into two parts whose sum is 5\sqrt{3} and product is 12. Clearly 4\sqrt{3}+\sqrt{3}= 5\sqrt{3} and 4\sqrt{3}\times \sqrt{3}= 12

\therefore x^{2}+5\sqrt{3}x+12= x^{2}+4\sqrt{3}x+\sqrt{3}x+12

=x(x+4\sqrt{3})+\sqrt{3}(x+4\sqrt{3})

=(x+4\sqrt{3})(x+\sqrt{3})

Hence \mathbf{x^{2}+5\sqrt{3}x+12} =(x+4\sqrt{3})(x+\sqrt{3})

Example 5: Factorise \mathbf{9x^{2}-22x+8}.

Sol. Here , 9 x 8 =72. We spilt -22 into parts whose sum is-22 and product 72 .

Clearly , (-18)+(-4) =-22 and (-18) x (-4)=72 .

\therefore 9x^{2}-22x+8=9x^{2}-18x-4x+8

=9x(x-2)-4(x-2)

= (x-2)(9x-4)

Hence \mathbf{9x^{2}-22x+8}= (x-2)(9x-4)

Example 6: Factorise \mathbf{6\sqrt{3}x^{2}-47x+5\sqrt{3}}.

Sol. Here , 6\sqrt{3}\times 5\sqrt{3}=90. We spilt -47 into two parts whose sum is-47 and product 90 .

Clearly , (-2)+(-45) =-47 and (-2) x (-45)=90 .

6\sqrt{3}x^{2}-47x+5\sqrt{3}=6\sqrt{3}x^{2}-2x-45x+5\sqrt{3

=2x(3\sqrt{3}x-1)-5\sqrt{3}(3\sqrt{3}x-1)

= (2x-5\sqrt{3})(3\sqrt{3}x-1)

Hence \mathbf{6\sqrt{3}x^{2}-47x+5\sqrt{3}}= (2x-5\sqrt{3})(3\sqrt{3}x-1).

Example 7: Factorise \frac{3}{5}x^{2}-\frac{19}{5}x +4 .

Solution : Here, \frac{3}{5} \times 4 = \frac{12}{5}  . We split -\frac{19}{5} into two parts whose sum is -\frac{19}{5} and product \frac{12}{5} .

Clearly, -3-\frac{4}{5}=-\frac{19}{5} and (-3)\times (-\frac{4}{5})=\frac{12}{5}  .

\frac{3}{5}x^{2}-\frac{19}{5}x +4\frac{3}{5}x^{2}-3x-\frac{4}{5}x +4

= 3x(\frac{x}{5}-1)-4(\frac{x}{5}-1)

=(\frac{x}{5}-1)(3x-4)

Hence \frac{3}{5}x^{2}-\frac{19}{5}x +4 = (\frac{x}{5}-1)(3x-4).

Example 8: Factorise \boldsymbol{7\sqrt{2}x^{2}-10x-4\sqrt{2}} .

Solution: The given expression is 7\sqrt{2}x^{2}-10x-4\sqrt{2} .

Here , 7\sqrt{2}\times (-4\sqrt{2})=-56.

So, we split -10  in two parts whose sum is -10 and product -56.

Clearly, (-14+4) =-10 and  (-14) x 4 =-56.

\therefore 7\sqrt{2}x^{2}-10x-4\sqrt{2} =7\sqrt{2}x^{2}-14x+4x-4\sqrt{2}

=7\sqrt{2}x(x- \sqrt{2})+4(x-\sqrt{2})

= (x-\sqrt{2})(7\sqrt{2}x+4)

Factoring trinomials worksheet PDF download

PDF Loading...

You might also be interested in:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Some tips for mathematics students Scholarships for Girl Students in India How to improve your maths grades How you can avoid silly mistakes in Mathematics How to prepare for NDA Maths Exam